trečiadienis, gegužės 26, 2010

Eurovision Song Contest



Didžioji dalis Europos gegužės mėnesį kone kraustosi iš proto belaukdami šio konkurso. Lietuva ne išimtis. Jau po naujųjų vyksta dalyvių atrankos, diskusijos temomis: Kaip parašyti Eurovizinę dainą? Kas yra Eurovizinė daina? Ar yra nusistovėjęs Eurovizinės dainos šablonas?
Kelis mėnesius iki konkurso verda aršūs pokalbiai interneto kavinėse, spaudoje, televizijoje. Visą tą laiką keliama įtampa, kurstomos slaptos viltys ar iš anksto nuteikinėjama ir taip akivaizdžiam faktui. Pasirodymo metu nepasisekus ir likus paskutinėje vietoje, tautiečiai viešai išpeikia dalyvius ir vėl vyksta ne ką mažiau aršios pokalbių laidos: "Kodėl mums ir vėl nepavyko? Ką kitąmet reikia keisti?"

Žiūriu ir aš kasmet šį konkursą. Kiekvieną pusfinalį, finalą. Renkuosi patikusias dainas (jų tikrai būna), bandau susidaryti savo dainų dešimtuką (o čia jau būna panaudota prievarta, nes tiek nerandu per vieną vakarą ir sunku išspausti iš šuduko, lipdomą ir vilties teikiantį molio gabalą).
Vakar buvo pirmasis pusfinalis. Ryt laukia antrasis, su lietuviais priešakyje. Mes pateksim į finalą. Bet ar ir vėl neliksim paskutiniai, nežinau. Man širdies per daug neskauda, jeigu ir būnam pirmi nuo galo. Tik nesuprantu, kodėl tautiečiai vis lieka nepatenkinti, jeigu patys deliaguoja tokius atlikėjus ir dainas (čia kalbu apie bendrus LT pasirodymus, nekonkretinu šiųmetiniam). Ne atlikėjai kalti, kad Eurovizija vis dar lieka politinis kaimynų šou. O, kadangi Lietuvos kaimynai tik latviai ir airiai, dar saujelė britų ir maža kruopelytė ispanų, tai turim, ką turim.
Ir dar, kada lietuviai įsikals į savo makaules, kad negalima Lietuvai laimėti šio konkurso. Negalima. Nei vietos neturim surengti tokio lygio šou, nei finansiškai išgalėsim. Apturėtas pazoras būtų daug blogiau, nei amžina paskutinė vieta (ne amžina, juk į finalą karts nuo karto patenkam!). Po tokio apsijuokimo prieš visą Europą, iš viso gal net prarastume teisę dalyvauti :)

2 komentarai:

  1. Dėl paskutinėj pastraipoj paminėtos priežasties aš visai norėčiau, kad Lietuva šiemet laimėtų!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Arvydai, Arvydai, na ir kur dingo tavo patriotiškumas? :P Po teisybei, aš irgi noriu, kad LT laimėtų, bet tik principo atžvilgiu. Gal tada susiprotėtų dundukai, ko jie šitaip troško ir ką jiems reikia daryti.
    O ta proga, kad viltys išsipildytų ir jei pateks Inculto į finalą, prabalsuok už juos ;) Tu bent turėsi tokią teisę..

    AtsakytiPanaikinti