antradienis, balandžio 13, 2010

Jei visi reikštų savo pretenzijas

Koks tu lietuvis, jei tavo pavardė rašoma ne lietuviškais rašmenimis, ir, koks tu užsienietis, jei tavo pase puikuojasi tautybė - lietuvis?

Labai džiaugiuosi, kad seimas nepriėmė įstatymo lenkiškas pavardes rašyto originalo rašmenimis. Tikiuosi ir nepriims jo. Kas norėtų knaisiotis klaviatūroje ieškant visokių neaiškių raidžių? Aš ne. Jau dabar siuntu, kai tenka šifruoti rašytinę kirilicą, nes žmonės neatskiria spausdintinių nuo rašytinių raidžių. Tai ačiū Dievui, kad tik šifruoti. Kaip sulėtėtų visas mano darbas, jei tą pavardę reikėtų suvesti į kompiuterį taip, kaip ji parašyta! Net nupurtė pagalvojus apie Visaginą, Šalčininkus, du trečdalius Vilniaus... Juk ten beveik vien lenkai ir rusai. Tiksliau lietuviai su lenkiškomis ir rusiškomis pavardėmis.

"Nekenčiu dviejų dalykų: negrų ir rasizmo." - kažkur girdėtas anekdoto lygio komentaras.

Parodykite man, kad pase esate tikrai ne lietuviai, ir aš atsiprašysiu. 

Gerai, sakykime, kad leisim lenkams dokumentuose rašyti savais rašmenimis. Tada atsiras grupelė rusų, kurie to paties pareikalaus....
O jei dar maža dalis kinų ar japonų norės dokumentuose matyti savus hieroglifus? Norėtumėte taip rašyti:

Gal pabandykime ir arabiškai:


Labai įdomu, Jungtinėj karalystėj, JAV ar kur kitur skaitomasi su visomis lietuviškomis Ą, Ę, Ė, Į, Ų, Ū,  Č, Š, Ž raidėmis?..

3 komentarai:

  1. Aš irgi prieš tą įstatymą. Ir apskritai prieš lindimą į lenkišką užpakalį.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Užsieniečio tautybė - lietuvis? Tai net teoriškai neįmanoma. Gal turėjai omeny pilietybę?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Migle -> Tai kad jie lenda į bet kurį užsienietišką užpakalį, bet visiškai ignoruoja savų piliečių sėdimąsias...:/

    Arvydai -> Gali būti:) Blogai tai, kad beveik niekada nenaudoju juodraščių. Tiesiog viskas rašoma čia ir dabar, perskaitau viską kartą, tad gali būti tokių loginių klaidų.

    AtsakytiPanaikinti